Mzdový a personální software: co umí a jak do firmy vybrat ten správný

Pokud máte ve firmě zaměstnance, musíte zpracovávat mzdy, řešit pracovní smlouvy, školení bezpečnosti a další personální agendu. Pomůže vám mzdový a personální software. Přečtěte si, co umí, jaké jsou jeho výhody a zjistěte, jak vybrat ten nejvhodnější a na co si při tom dát pozor.

Program na mzdy a personalistiku slouží k evidenci všech údajů o zaměstnancích, umí také vypočítat mzdy, výši odvodů nebo odesílat výplatní pásky či přehledy úřadům. Díky tomu účetním a personalistům usnadňuje práci, šetří čas a snižuje chybovost.

Bezpečně dostupné informace o zaměstnancích

Dřív účetní a personalisté zaznamenávali všechny údaje o zaměstnancích na papíry založené v šanonech. Udržovat takové záznamy aktuální a přehledné byl oříšek. Navíc je potíž se zabezpečením takto uchovávaných údajů.

Dnes už se osobní údaje zaměstnanců ukládají do programů. Jsou tak v bezpečí před všemi, kdo nemají oprávnění do nich nahlížet. A naopak všichni povolaní se k nim pohodlně dostanou

Automatizované procesy

Mzdový a personální program však neslouží jen jako bezpečný elektronický šanon. Od účetních a personalistů přebral i různé další funkce. Díky tomu jim pomáhá s veškerou agendou a procesy, které provází zaměstnance od nástupu do firmy po celou dobu jeho působení až po jeho odchod.

Systém provádí složité výpočty a předvyplňuje formuláře pro úřady a pojišťovny. Obsahuje aktuální vzory dokumentů a údaje odpovídající platné legislativě. Máte tak jistotu, že vaši mzdoví účetní budou pracovat se správnými údaji. A přitom nebudou zahlceni zbytečnou administrativou.

Jak vybrat mzdový a personální software

Než začnete vhodný program vybírat, ujasněte si, jaké funkce potřebujete a chcete. Na trhu je totiž řada softwarů. Od těch jednoduchých s pár funkcemi, které využijí malé firmy, až po rozsáhlé systémy pro vedení agendy u stovek zaměstnanců.

Vhodné je poradit se svými mzdovými účetními nebo personalisty, případně dalšími zaměstnanci, kteří budou s programem pracovat. Právě oni totiž nejlépe ví, co potřebují pro práci.

Money S3 a jeho funkce

Oblíbeným mzdovým a personálním softwarem je Money S3. Přehledně uchovává všechny údaje zaměstnanců, které musí zaměstnavatel evidovat. A k tomu zvládá veškerou mzdovou agendu:

  • eviduje pracovní smlouvy a dohody,
  • vypočítá mzdy včetně příplatků,srážek, daňových slev a nezdanitelných částek,
  • zpracuje tiskové sestavy jako vyúčtování mezd, zdravotního a sociálního pojištění a  daně z příjmů,
  • odešle výplatní lístky,
  • provádí výplaty mezd.

Všechny dokumenty lze z programu elektronicky podat na příslušné úřady. Účetní či personalista si také snadno vytiskne přehled zaměstnanců nebo jim na pár kliknutí vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech nebo evidenci důchodového pojištění.

Ideální řešení pro malé a střední firmy

Mzdový a personální software Money S3 poslouží menším podnikatelům s pár zaměstnanci i středním firmám o desítkách pracovníků. Využijí jej také účetní kanceláře, které zpracovávají mzdovou agendu svým klientům.
Potřebné doplňkové funkce lze dokupovat postupně v dalších modulech. Neplatíte tak za funkce, které nevyužíváte. Místo toho si přesně podle svých potřeb sestavíte mzdový a personální systém, který bude odpovídat vašim potřebám.

Copyright © 2024 KG.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang