Chytrá fakturace s iDokladem: co vše umí

Proč si iDoklad oblíbilo tolik českých podnikatelů? Jeho funkce usnadní OSVČ a malým firmám desítky činností. Program se intuitivně ovládá a díky automatizaci podnikatele zbavuje rutinní administrativy. V článku vám představíme jeho nejpoužívanější funkce.

Faktura na pár kliknutí

V iDokladu vystavíte fakturu rychleji, než byste čekali. Pokud už máte informace o klientovi uložené v adresáři a o prodávaných položkách v ceníku, fakturu naklikáte za půl minuty.

Při úvodním nastavení aplikace zvolíte, jestli jste, nebo nejste plátci DPH. Tomu se následně přizpůsobí údaje na vašich fakturách. Na doklad také snadno přidáte slevu a cena se automaticky přepočítá.

Intuitivní a čisté – tak vypadá rozhraní iDokladu pro tvorbu faktur.

Položky na fakturu přidáte z ceníku, takže nemusíte vypisovat jejich názvy ani cenu.

Fakturu vystavíte i z mobilu.

Hlídání cashflow

V iDokladu máte podrobný přehled o svých příjmech i výdajích. Pokud v programu evidujete i přijaté doklady, stačí jeden pohled na graf a víte, jak na tom jste s cashflow.

Zelený sloupec zobrazuje vaše příjmy v daném období, červený vaše výdaje. Bílý puntík ukazuje, jestli jste v plusu, nebo v mínusu.

V grafu můžete měnit zobrazení dle měsíců, kvartálů a let.

Kontakty a zakázky

Klientům v adresáři můžete nastavit individuální podmínky. Například slevu, nebo jinou lhůtu splatnosti. Díky tomu na tyto speciální podmínky nemusíte myslet a program je na fakturách upraví za vás. 

Program na vystavování faktur vám navíc pomůže s průběhem celé zakázky. Vytvoříte v něm:

  • cenovou nabídku,
  • zálohovou fakturu,
  • vyúčtovací fakturu,
  • pokladní doklad,
  • dobropis
  • či upomínku k platbě.

Z jednoho dokladu snadno vygenerujete navazující doklad – výhodou je, že nemusíte neustále vypisovat klientovy údaje nebo jednotlivé položky.

Externí propojení šetří čas

Pokud máte Oblíbený tarif nebo vyšší, iDoklad si propojíte se svým bankovním účtem. Jakmile vám přijde platba, iDoklad ji podle variabilního symbolu přiřadí ke konkrétní faktuře a doklad označí za zaplacený. Tím si ušetříte spoustu času.

Dál iDoklad propojíte s řadou e-shopů, CRM (software na řízení vztahů se zákazníky) nebo dalšími aplikacemi.

Zelená fajfka ukazuje, že klient uhradil fakturu. Červená ikona označuje doklady po splatnosti.

Spolupráce s účetní

Díky iDokladu už svému účetnímu nemusíte přeposílat e-mailem vystavené faktury nebo je nahrávat na sdílené úložiště. Jednoduše mu vytvoříte přístup do svého iDokladu s omezenými právy. Nemůže ve vašem účtu nic měnit, ale všechny potřebné doklady si sám stáhne, takže to nemusíte dělat vy.

Nebo si účetní rovnou váš iDoklad propojí se svým účetním programem Money S3, Pohoda nebo Vario.

Výkazy pro úřady

iDoklad vám vygeneruje podklady k DPH nebo ke kontrolnímu či souhrnnému hlášení. Pokud jste OSVČ a daníte paušálem, nebo vedete daňovou evidenci, iDoklad vám také připraví podklady pro daňové přiznání

Bonus navíc pro uživatele

Cílem iDokladu je co nejvíc zjednodušit papírování, aby měli lidé víc času na to, co je v podnikání baví. Uživatelům s tím pomáhá nejen chytrou mobilní aplikací, ale i vzdělávací mini akademii. Přístup do ní mají zdarma všichni uživatelé iDokladu.

Najdou v ní přes třicet video lekcí, ve kterých odborníci vysvětlují, jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním, daní z příjmů, DPH nebo fakturací.

Vyzkoušejte iDoklad zdarma

Pro registraci máte iDoklad na 60 dnů zdarma. Prozkoumáte webovou i mobilní aplikaci a vyzkoušíte si vystavování faktur. Teprve, když jste si jistí, že vám program vyhovuje, přejdete na některý z placených tarifů. Pokud začínáte a máte maximálně pět stálých klientů, iDoklad máte i nadále bezplatně.

Copyright © 2024 KG.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang