Během jarních a letních prázdnin se počet sjednaných cestovních pojištění až ztrojnásobuje

Cestovní pojištění si během období zimních lyžovaček a letního potápění sjednává oproti běžnému období až třikrát více turistů. Kromě základních balíčků se Češi naučili sjednávat bezpečnější variantu zahrnující i kompletní připojištění.

Cestovní pojištění získalo v poslední době velmi flexibilní obrysy. Hlavním benefitem je to, že není nutné docházet osobně na pobočku pojišťoven, nýbrž je možné zařídit pojištění z pohodlí domova. A navíc si jej upravit přesně podle charakteru plánované cesty.

Nabídky pojišťoven jsou rozmanité a vyznat se v jednotlivých nabídkách představuje čas a energii. Tu je možné ušetřit online srovnávačem cestovního pojištění. Zájemce o pojistku do kalkulačky zadá cílovou destinaci, počet dní dovolené, požadovanou výši krytí a lze si zvolit i doplňkové pojištění zavazadel, právní ochrany, nebo rizikových sportů.

Nejlevnější cestovní pojištění se přitom pohybuje už od 20 korun za den. Základní varianty pojištění nekryjí mnohá rizika. V případě dovolených na horách je doporučováno neopomenout dostatečné krytí léčebných výloh, pojištění odpovědnosti ani úrazové připojištění. To platí i o letních dovolených, kdy se řada turistů hodlá potápět a šnorchlovat na otevřeném moři.

Rizika na cestách

Cestování na dovolenou může být pro mnohé stresující kvůli vysokým cenám, dlouhým frontám a rušení letů. Proč nepodcenit cestovní pojištění? Zde je několik příkladů, jak může cestovního pojištění zachránit situaci v prázdninové sezóně:

Nemoc nebo úraz

Pokud některý z členů výpravy před cestou nebo během ní onemocní a bude nutné cestu zrušit nebo předčasně ukončit, cestovní pojištění může pomoci s náhradou škody. Pomůže pokrýt léčebné výlohy, pokud během cesty dojde k úrazu nebo onemocnění vyžadujícímu lékařské ošetření.

Zrušení cesty kvůli počasí a ztráta zavazadel

Letecké společnosti nejsou ze zákona povinny poskytnout ubytování, pokud je let zrušen kvůli povětrnostním podmínkám. Se správným cestovním pojištěním lze mít přístup k asistenční službě 24 hodin denně, pojištění zpoždění cesty, které pomůže najít hotelový pokoj, náhradu výdajů až do stanovené výše během zpoždění a pomoc při změně termínu nebo rezervaci letu.

Domácí katastrofy

Přírodní katastrofy si nevybírají a dějí se i během dovolené. Některé cestovní pojištění uhradí náklady, pokud je nutné zrušit cestu nebo se předčasně vrátit domů, protože je domov neobyvatelný v důsledku katastrofy, jako je požár nebo povodeň.

Pokud se cílová destinace stane neobyvatelnou nebo přírodní katastrofa – například hurikán – zabrání dostat se do cílové destinace nebo způsobí zrušení předem zaplacených zájezdů, cestovní pojištění může pomoci získat zpět nevratné výdaje.

Další mimořádné události

Když se cestování zvrtne neočekávaným způsobem, je možné být vždy připraven díky asistenčním službám, které jsou k dispozici v rámci cestovního pojištění. Prostřednictvím asistenčních služeb lze získat pomoc při ztrátě cestovního pasu, obecné cestovní poradenství a předání zpráv rodinným příslušníkům v případě nouze.

Cestovatelé by měli před odjezdem na cestu nezapomenout zkontrolovat svou pojistnou smlouvu a přesně pochopit, na co se vztahuje. Během cesty u sebe vždy mít číslo pojistné smlouvy a číslo nepřetržité asistenční linky pro cestující.

A také uchovat si všechny záznamy. Při uplatnění pojistné události je nutné předložit účtenky z cestovních služeb, například z letů leteckou společností nebo z ubytování v hotelu. Zajistit si i lékařské potvrzení. Pokud před cestou nebo během ní někdo onemocní, bude potřeba potvrzení lékaře.

Na co si dát pozor

Češi se poučili a již nevyhledávají jen nejlevnější formu pojištění, kromě základního balíčku si 80 % Čechů zařídí i pojištění odpovědnosti, do popředí se dostává takzvaná pojistka na blbost. Nejčastější je volba varianty s neomezeným krytím léčebných výloh a kompletním připojištěním, včetně krytí storna dovolené.

Storno nemusí být nutně jen v případě onemocnění či úrazu. Krýt může například i nečekanou výpověď z pracovního poměru, nenadálé škody na majetku, úmrtí blízké osoby. To vše může být rovněž oprávněným důvodem pro náhradu výdajů za zrušení zájezdu.

Dalším krytím, které pojištění zahrnují, přičemž mnozí cestovatelé pojišťovnu o finanční plnění nepožádají, bývají zpoždění zavazadel nebo letu. Lidé o svém nároku mnohdy ani nevědí.

Zpravidla lze získat náhradu při zpoždění delšímu než 6 hodin. Cestující má v takových situacích nárok na náhradu skutečně vynaložených nákladů, nákup hygienických potřeb, oblečení, jídla a náhradního ubytování.

Copyright © 2024 KG.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang