Proč (ne)uzavírat stavební spoření svým dětem

Stavební spoření je dlouhodobý finanční produkt, který pomáhá s financováním menších i větších stavebních projektů. Jaké výhody a nevýhody má stavební spoření založené pro děti?

Je stavební spoření zároveň to nejlepší spoření pro děti? Mnoho lidí se obává, že stavební spoření nutí lidi utrácet mnoho peněz, což není to, co potřebují. Stavební spoření však není jen o investování peněz. Je to také o zachování určitého finančního plánu a možností vrátit se ke svým cílům.

Stavební spoření výhody a nevýhody

Stavební spoření má své výhody v tom, že poskytuje úroky a velkým benefitem je státní podpora. Člověk tak získá čas zabývat se dalšími důležitými možnostmi financování. V návaznosti na to můžete být finančně zajištěni v případě, že vaše stavební projekty nejdou tak, jak máte v plánu.

Některá stavební spoření mohou nabídnout až 25% státní podporu, která může být prospěšná výpomocí pro náročné stavební projekty. Stavební spoření je finanční prostředek, který je oblíbený jak mezi mladými, kteří se snaží začít stavební proces, tak mezi starší generací, kteří chtějí vložit své peníze s úspěchem.

Ať už plánuje člověk skládat úspory na koupi nemovitosti, na stavební úpravy na svém současném domě nebo na jakýkoliv jiný stavební proces, stavební spoření může být prospěšné.

Stavební spoření je v České republice stále nejoblíbenějším spořicím produktem, protože nepředstavuje na rozdíl od různých investic riziko a ztrátu vložených finančních prostředků.

Pokud chce člověk využít stavební spoření pro děti opravdu jako spořicí produkt a ukládat do něj prostředky, které si potomek v budoucnu vybere, bude vás zajímat především výše jejich zhodnocení. Dle aktuálního ekonomického cyklu se samozřejmě mění úroková sazba, která v průběhu let může být úplně jiná. Například v předešlých letech se držela a stále drží velmi nízko, aktuálně kolem 1 % p. a.

Zásadní roli oproti úrokové sazbě hrají státní příspěvky, na kterých lze získat až 10 % z ročních příspěvků, maximálně však 2 000 Kč. Nejefektivnější je tak odkládat 20 000 Kč ročně (1 667 Kč měsíčně).

V prvním roce spoření jsou tedy vaše vklady podpořeny 2 000 Kč od státu, což znamená pěkné zhodnocení 10 % (bez zohlednění vlivu úroků).

Na konci druhého roku však již vaše celkové příspěvky dosáhnou na 40 000 Kč, státní podpora však bude stále pouze 2 000 Kč, což celkový výnos z vámi vložených prostředků sníží už jen na 5 %.

Rok

Celkem vloženo

Státní příspěvek

Výnos ze státního příspěvku příspěvku (p. a.)

1

20 000 Kč

2 000 Kč

10 %

2

40 000 Kč

2 000 Kč

5 %

5

100 000 Kč

2 000 Kč

2 %

10

200 000 Kč

2 000 Kč

1 %

15

300 000 Kč

2 000 Kč

0,67 %

18

360 000 Kč

2 000 Kč

0,56 %

Spousta rodičů zakládá stavební spoření svým dětem již hned od narození, v případě, že na něj budou spořit a pravidelně odkládat peníze do jeho 18 let, tak v posledním roce spoření přinese státní příspěvek na finančních prostředcích zhodnocení pouze 0,56 %.

Také je důležité nezapomínat na daň. I u stavebního spoření je nutné započítat vliv 15 % daně z úroků a ročního poplatku, který si spořitelny účtují (běžně 300 – 360 Kč). To reálně znamená, že o peníze v pozdějších letech spoření může klidně klidně postupně přicházet, což určitě není to, čeho by chtěl kdokoliv dosáhnout.

Stavební spoření je nutné mít založené na dobu 6 let. Pokud se klient rozhodne v této době stavební spoření vybrat, přijde o všechny státní příspěvky a dost často je možné,

Pokud chcete mít pro své nově narozené ratolesti připraven co největší obnos při dosažení jejich 18 let, zvolte některý z produktů určených k dlouhodobému investování. S takto dlouhým časovým horizontem se nemusíte bát ani dynamických fondů, jejichž dlouhodobé průměrné zhodnocení je mnohem vyšší, než co může nabídnout stavební spoření.

Copyright © 2024 KG.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang