Práce v cizí zemi: vše, co potřebujete vědět

Uvažujete o práci v zahraničí? Pokud ano, tento příspěvek vám poskytne všechny informace, které potřebujete k práci v cizí zemi. Věnovat se budeme všemu od hledání práce v zahraničí, přes tipy, jak se přizpůsobit a prospívat v neznámém prostředí, až po učení se jazyku, pochopení kulturních rozdílů v pracovních vztazích a jaké zdroje jsou k dispozici, pokud je budete během svého pobytu potřebovat. Ať už hledáte krátkodobé nebo dlouhodobé příležitosti v jiné zemi, tento příspěvek vám poskytne důležité informace o tom, co je potřeba (a co se očekává), pokud jde o profesní úspěch v cizím prostředí. Tak se do toho pojďme ponořit!

Hledání dobrých pracovních příležitostí 

Prvním krokem při hledání práce v zahraničí by mělo být vyhledání potenciálních pracovních příležitostí na internetu. Mnoho webových stránek nabízí specializované vyhledávací filtry, díky nimž můžete hledat pracovní nabídky související s vaším oborem. Také tím, že budete mít otevřenou mysl ohledně typu práce, kterou byste mohli vykonávat, se vám mohou otevřít nové příležitosti, o kterých jste zpočátku neuvažovali.  

Pokud se jedná o vaši první práci, nezapomeňte si vypilovat životopis a připravit se na případný pohovor.

Naučte se místní jazyk 

Před příjezdem do země, kde plánujete pracovat, je nezbytné mít určité znalosti jazyka, kterým se v dané zemi mluví. Online test vám pomůže zjistit úroveň vašich znalostí a plynu losti jazyka.

Pokud je například němčina hlavním jazykem, kterým se v cílové zemi mluví, portál prace.starke-jobs.com nabízí tento německý test, který posoudí zda má osoba dostatečnou úroveň němčiny pro získání víza do Německa. 

Vyhledání ubytování 

Posledním krokem před stěhováním je nalezení ubytování v blízkosti vašeho pracoviště nebo v rozumné vzdálenosti od něj. K dispozici máte několik možností, od krátkodobých pronájmů (Airbnb nebo hotelové pokoje) přes dlouhodobé pronájmy bytů až po sdílení s jinými zahraničními pracovníky, kteří se již ve svém novém domově zabydleli. 

To vám také umožní najít si přátele ještě před příjezdem do cílové země a dokonce najít někoho, kdo vás provede a upozorní na místní zajímavosti, až tam budete!  

Pokud máte děti, měli byste také zvážit vzdálenost ubytování od jejich školy. Nejlépe si vyberte dům v blízkosti nemocnice. 

Bonus: několik tipů, jak se snadno přizpůsobit v cizí zemi

Adaptace v cizí zemi může být obtížná. Pokud chcete v neznámém prostředí prospívat, je důležité mít otevřenou mysl a být ochoten zkoušet nové věci. Zde je několik tipů, které vám přechod usnadní:

Přijměte kulturu 

Chcete-li ze své zkušenosti vytěžit co nejvíce, věnujte čas poznávání kultury země, kterou navštěvujete. Seznamte se s jejich zvyky a tradicemi, abyste náhodou někoho neurazili nebo neporušili kulturní normy. Zkuste se také naučit několik klíčových frází v jejich jazyce jako projev úcty k jejich kultuře. 

Navažte kontakt s místními obyvateli 

Jedním z nejlepších způsobů aklimatizace je navázat přátelství s místními obyvateli, kteří se již dobře adaptovali na nové prostředí. Mohou vám dát cenné rady, kam jít a co na neznámém místě nedělat. Kromě toho vás mohou seznámit s dalšími lidmi, kteří vám pomohou lépe pochopit místní životní styl a kulturu. 

Prozkoumejte stránky

Kromě poznávání místních zvyklostí je pro rychlou a efektivní adaptaci v cizí zemi zásadní také průzkum. Navštivte oblíbené turistické atrakce, zúčastněte se zajímavých aktivit, jako jsou místní festivaly, prozkoumejte různé čtvrti, které vám poskytnou autentičtější zážitky než pobyt v jedné části města, a pokud možno navštivte historické památky – tyto zážitky vám pomohou vytvořit si trvalé vzpomínky na pobyt v zahraničí. 

Abyste si usnadnili pohyb, měli byste si také zjistit informace o dopravě v Německu nebo v cílové zemi. Znalost dopravních špiček vám pomůže vyhnout se pozdnímu příchodu do práce.

Rozhodnutí přestěhovat se do zahraničí je jistě vzrušující, protože s sebou přináší nové zkušenosti a možnost poznat jiné kultury a země, aniž byste museli opustit domov! Je však také velmi důležité zvážit všechny faktory nezbytné pro úspěšné přestěhování, abyste na cestě nenarazili na žádné nečekané problémy – ať už jde o hledání dobrých pracovních příležitostí, učení se místnímu jazyku nebo hledání ubytování v blízkosti vašeho pracoviště. S tímto průvodcem, který vám pomůže vytyčit směr, a následným důkladným průzkumem a přípravou si každý, kdo se vydá na tuto výjimečnou cestu, jistě užije skvělé chvíle!

Copyright © 2024 KG.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang