Jeden bitcoin může v roce 2030 stát i půl miliónu amerických dolarů

Ve své prezentaci pro Business Insider Jeremy Liew a Peter Smith představili reálně vypadající scénář, který počítá s tím, že by se hodnota jediného bitcoinu za nějakých 13 let mohla octnout i na 500.000 USD.  

Je nepopiratelné, že celosvětový zájem o bitcoin neustále narůstá, a to i díky následujícím faktorům.

Platby v bitcoinech

Transfer digitálních peněz do zahraničí se za posledních 15 let téměř zdvojnásobil a nyní tvoří 0,76 HPD, dokládají údaje ze Světové banky. Stále více lidí pracujících v zahraničí spatřuje v bitcoinu levnou alternativu, jak poslat v zahraničí vydělané peníze do domovské země.

Lze přitom předpokládat, že spolu s rostoucím povědomím o bitcoinu poroste i počet těchto platebních zahraničních operací.

Nejistota

Růst politické nejistoty v USA, Velké Británii, Evropě či rozvojových zemích taktéž pomůže zvýšit zájem o bitcoin.  Současně s růstem politické nejistoty bude bitcoin představovat stále větší investiční alternativu jak pro investory, tak i pro běžné spotřebitele.

Globální penetrace chytrých mobilů

Lze předpokládat, že v důsledku vzrůstající propojenosti světa skrze chytré telefony vzroste během příštích 10 let i procento bezhotovostních platebních transakcí z 15 % na 30 %. Současná penetrace chytrých telefonů činí celosvětově „jen“ 63 % a lze předpokládat, že celkový počet uživatelů chytrých telefonů v roce 2020 vzroste na jednu miliardu.

Lobbistická skupina mobilních operátorů, GSMA, předpovídá, že 90 % těchto uživatelů chytrých telefonů bude pocházet právě z rozvojových zemí světa. Důsledkem tohoto rozvoje bude, že téměř kdokoli bude mít přístup ke svému bankovnímu účtu skrze svůj chytrý telefon, což tvoří další faktor pro možný růst popularity bitcoinu.

Liew a Smith odhadují, že bitcoinové operace by mohly v budoucnu tvořit okolo poloviny bezhotovostních transakcí skrze chytré telefony.

Liew a Smith představili svou prognózu:

  • Cena bitcoinu bude v letošním roce na úrovni 1000 USD.
  • Počet uživatelů bitcoinové sítě vzroste do roku 2030 61násobně. Takto obrovský růst povede k vytvoření 400 miliónů uživatelů do roku 2030.
  • Průměrná hodnota držených bitcoinů, přepočtená na jednoho uživatele, dosáhne v tomto časovém horizontu 25.000 USD. 
  • V roce 2030 bude tržní kapitalizace bitcoinu činěna počtem držitelů bitcoinu vynásobeným průměrnou hodnotou držených bitcoinů, přepočtenou na jednoho uživatele.
  • Nabídka bitcoinů bude v roce 2030 okolo 20 miliónů.
  • V roce 2030 bude cena bitcoinu 500.000 USD a počet uživatelů sítě 400 miliónů. 

Toliko optimistické prognózy stran bitcoinu. Samozřejmě je možné, že se oba výše zmiňovaní pánové mýlí. Ostatně, čínský trh tvoří momentálně téměř 100 % obchodování bitcoinem a čínské úřady před nedávnem proti obchodování bitcoinem razantně zasáhly. Tři největší bitcoinové burzy nedávno oznámily, že na veškeré transakce zavádějí poplatek ve výši 0,2 %.

Kromě toho, v USA kontrolní úřad SEC odmítl zavedení dvou bitcoinových ETF a očekává se, že neodsouhlasí ani třetí. Smith si ale myslí, že bitcoin se stále ještě nachází v rané fázi svého vývoje a že na svůj rozmach teprve čeká.

Copyright © 2024 KG.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang